Miért érdemes tervezői szakmai felelősségbiztosítást kötni, mire érdemes figyelni a tervező cégeknek biztosítás kötésnél?

A tervezői szakmai felelősségbiztosítás kötése fontos lépés az egyéni vállalkozó tervezők és a tervező cégek számára Magyarországon, mivel segít védekezni az esetleges tervezési hibák és szakmai mulasztások következményeivel szemben. A szakmai felelősségbiztosítás olyan védelmet nyújt, amely fedezi a jogi és anyagi következményeket, ha a tervezői szakmai hibája  miatt történik káresemény vagy vita.

Néhány érv a tervezői felelősségbiztosítás mellett:

  1. Jogvédelem: A biztosítás segít megtéríteni az olyan jogi költségeket, amelyek felmerülhetnek, ha a tervezőt vagy a tervezői céget károkozás miatt beperelik.
  2. Pénzügyi védelem: Ha a tervezési hiba miatt történik káresemény, a biztosítás segít fedezni a kártérítési összegeket és a károsultakkal való rendezést (10% önrész azonban van minden biztosítónál).
  3. Szakmai hírnév megőrzése: Egy tervező vagy tervezői cég számára a jó hírnév rendkívül fontos. Ha egy tervezési hiba miatt károkozás történik, az negatívan befolyásolhatja a cég megítélését. A felelősségbiztosítás jelenléte bizalmat sugall a megrendelők felé.
  4. Jogszabályoknak való megfelelés: Bizonyos szakmai szervezetek és jogszabályok előírhatják a tervezői felelősségbiztosítás meglétét, például az egyszerű bejelentéses új építésű ingatlanok tervezéséhez kötelező a felelősségbiztosítás bizonyos esetekben egy kormányrendelet miatt.

A cégeknek azonban figyelniük kell néhány dologra a szakmai felelősségbiztosítás során:

Biztosítási fedezet: Győződjenek meg róla, hogy a választott biztosítás elegendő fedezetet nyújt az esetleges károkra és a tevékenységük kockázataira. A túl alacsony kártérítési limit komoly anyagi nehézségeket okozhat, ha káresemény történik.

Kizárások és korlátozások: Olvassák át alaposan a szerződésben szereplő feltételeket, hogy tisztában legyenek a biztosítás kizárásaival és korlátozásaival. Például egyes tevékenységek, projektek vagy károk esetén a biztosítás nem nyújthat fedezetet.

Limit és önrész: Az ügyfelek különböző limittel rendelkező tervezői felelősségbiztosításokat választhatnak. Fontos tisztázni, hogy mekkora káreseményre (milyen limittel) szeretnének fedezetet kérni), és mekkora önrészt vállal az ügyfél egy kár esetén.

További kiegészítő biztosítások: Fontolják meg további kiegészítő felelősségbiztosítások igénybevételét, amelyek a tervezői felelősségbiztosításon túlmenően kiegészítő védelmet nyújtanak, például az időbeli hatály kiterjesztése vagy munkáltatói felelősségbiztosítás.

Minden esetben érdemes biztosítási szakértőtől tanácsot kérni, hogy megtalálják a cégük számára legmegfelelőbb tervezői felelősségbiztosítási lehetőséget és megértsék a biztosítási szerződés részleteit, mindezt a lehető legkedvezőbb áron tudják megkötni.

Megosztás: