Felelős akkreditált  közbeszerzési szaktanácsadói (faksz) szakmai felelősségbiztosítás: milyen jogszabály írja elő a biztosítást?

A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóknak (faksz) egy Mvm rendelet írja elő, hogy kötelesek 25 millió/kár, 50 millió/év limittel biztosítást kötni.

14/2016. (V. 25.) MvM rendelet a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységről

. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenység feltételét képező felelősségbiztosítás

5. § (1) Az előzetes regisztráció feltétele, hogy a kérelmező természetes személy, vagy a munkáltatója rendelkezzen olyan felelősségbiztosítási szerződéssel, amely legalább évi ötven millió forint, és káreseményenként legalább huszonöt millió forint összeghatárig fedezetet biztosít a kérelmező felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenysége körében okozott károkra. A felelősségbiztosításon a kérelmező természetes személynek név szerint, biztosítottként kell szerepelnie.

A biztosítók emellé különböző kiegészítőket ajánlanak, választható kiegészítők:

  • 3 év időbeli hatály kiterjesztés: ez esetben a szakmai felelősségbiztosítás megszűnése után még 3 évig lehet kárt bejelenteni, a később kiderülő károkra nyújt fedezetet
  • múltbeli hibákra való kiterjesztés (1-3 év): ez akkor hasznos, ha valaki már korábban végzi a tevékenységet (nem most kezdi), de új biztosítást szeretne kötni. Ilyenkor előfordulhat,hogy egy pár évvel korábban elkövetett szakmai hibából most derül ki egy kár, például egy ellenőrzés során. Erre a régi biztosítás már nem fizetne (az megszűnt), ha új biztosítás pedig még nem fizetne, hiszen a biztosításkötés előtt történt a szakmai hiba. De ezzel a kiegészítővel az ilyen károk is fedezhetők, ezért nagyon hasznos tud lenni. Az elmúlt 3 évben elkövetett szakmai hibákból a biztosításkötés után kiderülő károkra fizet.
  • adatkezelési hibával, Gdpr megsértéssel okozott károk fedezete
Megosztás: